Den första tiden med hunden

Det är en kul upplevelse att skaffa en hund men samtidigt också ett stort ansvar som krävs som hundägare. Genom köpet av en hund får man ett ansvarstagande för sin lilla krabat. Man får räkna med att en hund från valp till vuxen hund kräver ett mycket närvaro, uppfostran och kärlek. För en nyfödd hund vet ju, likt ett nyfött barn, inte vad som är rätt eller fel i denna värld, och det måste dess ägare nu lära den.

Hundar kräver mycket uppmärksamhet och får i princip aldrig lämnas ensamma. Eftersom hundar är flockdjur kräver de en ”flock” som kan leda den framåt och därigenom kommer människan in i bilden. Dess ägare måste därför lägga nästan all tid på sin hund. En hund kan heller inte lämnas ensam särskilt länge, särskilt inte unga valpar. Risken finns att hunden då känner ensamhet och försöker då nå sin ägare – på alla sätt den kan.

Det är därför viktigt att hela tiden underhålla sin hund. Men då man inte kanske har tid eller ro till det, kan hunden istället leka med hundleksaker. Hundar är nyfikna djur som intresserar sig för allt och därför kan en leksak också vara en kompis som kan stötta. Exempel på leksaker är nallebjörnar, leksaksben och tygleksaker. Hundleksaker kan köpas på många ställen och finns i många olika färger och former. Mycket kan man köpa i förväg så att valpen inte blir direkt ledsen när den kommer till sitt nya hem, utan en enda pryl att ha.

Vad behöver då en hund?

  • Mycket kärlek och omsorg.
  • Ett bra boende där det finns stora ytor att röra sig på.
  • En försäkring om något händer med hunden.
  • Valpträning.

Hunden är människans bästa vän. En hund är alltid en god kamrat och alltid glad när någon kommer hem. En hund kan trösta en som är ledsen och kan vara en stöttepelare i svåra stunder. Som sagt var, hunden är viktig för människan, även om det kan ta tid att lära den vad som själv är rätt och fel att göra.