Rätt hästtransport och fordon

brun hästHur ska man tänka med hästtransporter, fordon och varningar i trafiken? I hästtransporter blir hästar ofta stressade och det gäller att veta hur man ska köra för att det ska bli säkert i trafiken.

Hästtransporter kan vara en klurig nöt att knäcka för många hästägare. Mardrömmen är att det ska ske en olycka eller att hästarna ska bli skärrade, men det går att undvika.

Dragbil till hästtransporten

Till att börja med så är det såklart viktigt att ha en riktigt bra hästtransport, som passar din häst och är säker att ha som släp till bilen. De kan man kolla in hos Torstensons, där finns även hjälp att få gällande modell, märken och prisklasser. När man hittat den rätta hästtransporten så gäller det också att man har rätt fordon och kunskaper för att få köra och kunna köra på ett tryggt vis. I Expressen kan man läsa om att B-körkort inte alltid räcker för att få köra med hästtransport, det kan komma att behövas speciella körkortsbehörigheter. Och man kan inte ha vilket fordon som helst när man kör, det måste matcha med hästtransportens vikt.

Varning i trafiken

Många hästägare är trötta på att det körs hänsynslöst i trafiken trots att en hästtransport är i närheten, hästar blir lätt stressade. I Aftonbladet kan man läsa om Iris som hittat på en bra lösning för detta. Hon fotograferade hästarna och satte upp bilden stort bak i transporten, detta för att uppmärksamma att det faktiskt är levande djur i, något som visat sig ha effekt.

Men det är inte bara jobbigt att ha häst, det är också helt fantastiskt. Såhär säger Carolina Gynning till SR:

”Jag kan meditera, jag kan yoga men mina tankar springer alltid i väg. När jag satt på hästen hade jag inget val. Jag var tvungen att bara fokusera på att sitta kvar, och det var så himla befriande.”